Morfondírozások

Nem mindennapi napló

Nem mindennapi napló

8 órás áramszünetek

2024. március 02. - Daddy21

vannak nálunk. Kb. fél éve, rendszeresen. Van, hogy négyszer is egy hónapban, de általában kettő. Az elmúlt hónapban csak egy – a falu északi felében, ahol én is lakom (két külön „áramkör” van), de a „délieknél” talán kettő vagy talán három is volt. (Működtek az aggregátorok, amikor a boltban jártam.)
A nyolc órányi áramszünet több, mint bosszantó: komoly károkat okoz. Aki árammal dolgozik, az vagy kényszerszünetet tart, vagy aggregátort, de mindkettő anyagi veszteséget jelent. Egy ilyen kisnyugdíjasnál, mint én az aggregátor szóba sem jöhet. Ha jó az idő kimegyek, fát vágok, de sokáig nem bírom, bejövök, begyújtok. (Már, ahol van kályha – a fürdőszobában pl. nincs.) Ebédet főzök – szerencsére gáztűzhelyem van -, de a hűtőajtó nyitogatását is nagyon meg kell fontolni: kiolvadhatnak a fagyasztott anyagok. A fényt zseblámpa meg gyertya adja ilyenkor is, meg később, az olvasáshoz is. (Hamarabb eljön a szemüvegcsere ideje.) És akkor még nem szóltam a mentális egészség romlásáról: a stressz, a bizonytalanság, a düh tágítják az ilyen (nyugdíjas) korban már jócskán megszaporodott (fizikai védelmi) repedéseket: hamarabb eljön a sztrók, vagy az infarktus.

 72 évem első tizennégyét, meg az utóbbi kb. negyvenet itt töltöttem, de nem emlékszem, hogy egyszer is lett volna ilyen hosszú – 8 órás - áramkimaradás. Pedig volt minden: égő transzformátor-ház, leszakadt vezetékek ónos esők idején, kidőlt oszlopok nagy viharban, oszlopcsere a házunk előtt (amikor a vízvezetéket is elszakította az árokásó gép és az egész környék víz alá került), stb. De mindig néhány óra alatt rendeződött minden.
Lehet, hogy komoly nemzetgazdasági érdek fűződik ezekhez a tervezett áramkimaradásokhoz – sok az új beruházás, kell az energia. Mivel a kormány sok jó pontot szerzett nálam család- és nemzetpolitikájával, nem kevés hibáját hajlandó voltam eltűrni. Eddig. De most kénytelen vagyok egy ultimátumot benyújtani: Oldják meg ezt az áram-problémát valahogy. Első lépcsőben, átmeneti megoldásként nekem (talán) már az is megfelelne, ha többször kétórás szünetekre cserélnék a nyolcórás kimaradásokat. Ha nem történik semmi változás, hosszan fogok gondolkodni a fülkében választások idején…

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmindennapinaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9318344023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása