Morfondírozások

Nem mindennapi napló

Nem mindennapi napló

Mekkora az újabb "Nagy Háború" kockázata?

2024. március 18. - Daddy21

 

Egyelőre nem igazán tartom valószínűnek.

Még úgy sem, hogy az igaz: Ha Macron valóba francia regulárisokat vezényelne Oroszország ellen, aligha maradna sokáig egyedül. Emlékezzünk: Kezdetben Németország csak jelképes fegyverszállításokra volt hajlandó, most viszont már majd minden típusú fegyvert szállít – Leopard tankokat is beleértve. Előbb-utóbb a legtöbb nyugat-európai ország katonái megjelennének Ukrajnában – nem a NATO kötelékében ugyan, és (eleinte) nem nagy létszámban (10-20E fő?), de a háború egyértelműen szintet lépne.

Azzal együtt is, hogy az USA valószínűleg nem küldene csapatokat akkor sem, ha Biden marad az elnök, ha meg Trump váltja őt, még kevésbé valószínű ez az opció. Elég nekik a gázai háború, meg a tajvani feszültség.

A nyugat-európai középhatalmak (Franciaország, Németország, Egyesült Királyság) fegyveres erőinek megjelenése az ukrán fronton azonban így is rákényszeríthetnék Oroszországot a hadiállapot kihirdetésére, általános mozgósításra.

Nukleáris fegyverek bevetése azonban nagyon valószínűtlen egészen addig, amíg Oroszország az összeomlás küszöbére nem jut – de ez nagyon nehezen képzelhető el. A legvalószínűbb forgatókönyv a nyugati beavatkozás esetén: Ukrajna összeomlásának elkerülése, a frontok megmerevedése és nagy háborúellenes megmozdulások az említett európai országokban az elkerülhetetlen nagy emberveszteségek miatt. Végül egy olyan fegyverszünet (és előbb-utóbb béke is, talán), amely a pillanatnyi fronthelyzet alapján jön létre. Amelyre már most is, a nyugati beavatkozás nélkül is – sőt helyett, sokezer ember életét megmentve – minden bizonnyal rá lehetne beszélni Kijevet.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmindennapinaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6518356843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2024.03.20. 10:30:43

1. Rühellem a cenzúrát
2. Azt is képtelenségnek, túl élénk firkászi fantáziának gondoltam, hogy a ruszki csőcselék megtamadja Ukrajnát. Oszt mégis...

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2024.03.20. 10:50:20

Engem is megdöbbentett (mint gondolom, legtöbbünket) amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. De azért annak a lehetősége nagyobb volt (kb. 10%), mint a 3. világháborúé. És persze az az 1 százalék, amit a világ elpusztulásának lehetőségére adok, az is épp elég ahhoz, hogy nyugtalanul figyeljük Macron harciaskodását.

Mesterséges Geci 2024.03.20. 11:06:46

@Daddy21: én tartok az amcsiktól is per pillanat.
Két szenilis vén fasz, mint elnökjelölt, az egyik agresszív is... nem sok jót nézek ki belőlük. :(

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2024.03.20. 11:11:39

@Mesterséges Geci: Sajnos igaz: Az USA - közvetlen - beavatkozása sem zárható ki (legalább 20 %). És akkor az az 1 % máris 10-re ugrik, vagy még följebb...
süti beállítások módosítása